piątek, 12 sierpnia 2016

Ciastka czekoladowe Dominiki


Potrójnie czekoladowe ciasteczka naszej Dominiki, może wyglądają zupełnie zwyczajnie ale smakują nieziemsko. Przypadną do gustu zwłaszcza czekoladożercom.  Dobrej jakości kakao w połączeniu z czekoladą mleczną i gorzką dają smak któremu trudno się oprzeć. Dotąd je jedliśmy aż talerz zrobił się pusty. Z z tej porcji wychodzi około 60 ciasteczek więc mieliśmy co jeść ;).




Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki brązowego cukru 
2 jajka
cukier waniliowy
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady


Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać. Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier, cukier waniliowy i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać obie posiekane czekolady i ciasto zagnieść rękoma.
Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.















2 komentarze:

  1. Jestem czekoladoholiczką, więc to coś zdecydowanie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wśród nas też są czekoladoholicy i to prawie wszyscy ;)

      Usuń