Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Sezon cukiniowy trwa, więc tworzymy w cukinii i z cukinii. Dzisiejsza propozycja to cukinia faszerowana kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych pomidorów i mięsa z indyka. Oczywiście Ci którzy za mięsem nie przepadają mogą go pominąć i tez będzie dobre. Rewelacyjny letni obiad gotowy.
Składniki:
3 małe cukinie
1 torebka kaszy jaglanej
125 g mielonego mięsa indyka
kilka suszonych pomidorów w zalewie
1 cebula
1 ząbek czosnku
ser żółty
natka pietruszki
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki kminu rzymskiego
Cukinię przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć miąższ i pokroić go drobno. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, skropić łyżeczką oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i zapiekać przez 15 minut w 180 stopniach. W międzyczasie ugotować kaszę oraz zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę na 2 łyżeczkach oliwy ze słoiczka, dodać przeciśnięty czosnek oraz pod sam koniec miąższ z cukinii, smażyć z cukinią jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Wyłożyć do miski. Dodać mielone mięso, pokrojone pomidory suszone, resztę przypraw. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżeczkę oliwy ze słoika i wszystko wymieszać. Wyjąc podpieczoną cukinię z piekarnika, nałożyć nadzienie i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem posypać serem. Udekorować posiekana natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz