czwartek, 18 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa z orzechami i fetą


Fasolka szparagowa w nieco innym wydaniu, z dodatkiem orzechów włoskich i sera feta. Naprawdę przypadła nam do gustu. Może być podawana jako sałatka, lub lekki obiad. Samo zdrowie na talerzu. 




Składniki:

3/4 szklanki orzechów włoskich
5 łyżek oliwki
3 łyżki octu winnego
2 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1/2 kg fasolki szparagowej
1 czerwona cebula 
100 g sera feta


Orzechy zrumienić na suchej patelni, wystudzić i grubo posiekać. Fasolkę obrać, wypłukać, pokroić na 3 cm kawałki i ugotować na półtwardo, odcedzić, przelać zimną wodą i dobrze odsączyć.
Zmieszać olej, ocet, koperek i przeciśnięty czosnek, przyprawić sola i pieprzem. Fasolkę przełożyć do dużej miski, dodać drobno posiekaną cebule, orzechy i drobno pokrojona fetę. Zalać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać i schłodzić przez około 1 godzinę przed podaniem.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz