wtorek, 16 sierpnia 2016

Orkiszanka z żurawiną i bananem



Owsianka z płatków owsianych, jaglanka z płatków jaglanych więc orkiszanka z płatków orkiszowych. nieco śmieszna nazwa ale orkiszanka bardzo zdrowa. Płatki orkiszwe pełnoziarniste zawierają więcej błonnika niż owsiane i są bogate w żelazo, wapń, cynk i potas oraz witamin z grupy B i PP.




Składniki:

250 ml mleka
5 łyżek płatków orkiszowych pełnoziarnistych 
1 łyżka suszonej żurawiny
1 banan


Mleko zagotować. Wsypać płatki orkiszowe i gotować do momentu aż mleko prawie zniknie z garnka Dodać pokrojonego banana (zostawić kilka plasterków do dekoracji) i suszoną żurawinę. Wymieszać i gotować przez ok. 2 minuty Gotową orkiszankę wyłożyć do miseczki udekorować bananem i żurawiną.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz