Makaron z cukinią i fasolką szparagową
Składniki:
2 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
100 g sera koziego
pół pęczka bazylii
400 g zielonej fasolki
200 g makaronu razowego
sól morska
pieprz
Cukinię opłukać, przyciąć końce. Pokroić wzdłuż na 4 części, oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i oliwą, zgrillować. Odłożyć 1/3 część cukinii i zmiksować ją blenderem razem z serem kozim, 1 łyżką oliwy extra vergine, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli i kilkoma listkami bazylii. Resztę cukinii pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać i przyciąć końce, przekroić na pół. Makaron i fasolkę ugotować w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach. Odcedzić makaron i fasolkę, włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną cukinię, polać sosem z cukinii, wymieszać. Wyłożyć na talerze, i posypać resztą bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz