piątek, 5 sierpnia 2016

Makaron z cukinią i fasolką szparagową


Polacy lubią makaron (może nie tak jak włosi ale...), zwłaszcza dlatego że szybko się go przygotowuje. Dodatek sezonowych warzyw sprawi, że danie jest i szybkie i zdrowe. My proponujemy makaron na zielono z cukinią i fasolką oraz niewielkim dodatkiem koziego sera. Spróbujcie sami.




Składniki:

2 średnie cukinie
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
100 g sera koziego 
pół pęczka bazylii
400 g zielonej fasolki
200 g makaronu razowego
sól morska
pieprz


Cukinię opłukać, przyciąć końce. Pokroić wzdłuż na 4 części, oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i oliwą, zgrillować. Odłożyć 1/3 część cukinii i zmiksować ją blenderem razem z serem kozim, 1 łyżką oliwy extra vergine, świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli i kilkoma listkami bazylii. Resztę cukinii pokroić w kostkę. Fasolkę opłukać i przyciąć końce, przekroić na pół. Makaron i fasolkę ugotować w osolonej wodzie w oddzielnych garnkach. Odcedzić makaron i fasolkę, włożyć z powrotem do garnka, dodać pokrojoną cukinię, polać sosem z cukinii, wymieszać. Wyłożyć na talerze, i posypać resztą bazylii.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz