wtorek, 2 sierpnia 2016

Sałatka ze szpinakiem i granatem



Szpinak i granata bardzo ale to bardzo lubimy, nie wspominając już o suszonych pomidorach, które też często nam towarzyszą. Dorzuciliśmy do tego trochę chrupiących ziaren dyni i słonecznika, troszkę octu balsamicznego i oliwy. I pyszna sałatka gotowa.




Składniki:


200 g świeżego szpinaku 
½ granata
1 pomidor
kilka suszonych pomidorów z oliwy
łyżka ziaren słonecznika
1 łyżki ziaren dyni
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki miodu
sól
pieprz


Na talerzach układać szpinak porwany na mniejsze kawałki. Pomidora i pomidory suszone pokroić na małe kawałeczki i posypać po szpinaku. Z granata wyjąć ziarnka, posypać po całości. Wsypać nasiona słonecznika i dyni. Całość polać dresingiem przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego i odrobiny miodu, dosmakować szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą soli. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz