niedziela, 28 sierpnia 2016

Oczy carycy



Czy caryca miała oczy zielone?? Nie wiadomo, wiadomo natomiast, że to ciasto powstało na cześć carycy, bo bogate i smaczne. Wprost ocieka składnikami i zadowoli niejednego smakosza.


Składniki:

Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Krem:
1 3/4 szklanki mleka
budyń śmietankowy bez cukru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 
1 kostka miękkiego masła

Dodatkowo:
2 galaretki zielone + 2 łyżki cukru
1 paczka okrągłych biszkoptów 
1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku + 1 łyżeczka cukru
polewa czekoladowa
orzechy włoskie


Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki cista jasnego. Delikatnie wymieszać.
Żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.
Budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Dwie galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątki, dodając cukier. Pozostawić do wystudzenia i stężenia.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać dowolną polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.












2 komentarze:

  1. Miło nam :). Też nam się podoba i smakuje. Szkoda że tak szybko znika.

    OdpowiedzUsuń