środa, 10 sierpnia 2016

Kisiel kawowy


Kawka jak się okazało nie tylko smakuje w postaci iście płynnej, ale również w postaci pól-gęstej, a to za sprawą mleka i mąki ziemniaczanej, która to spowodowała, że stał się cud i z naszej kawki zrobił się kisiel. 


Składniki:

500 ml mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej


Do garnuszka wlać mleko odlewając z niego uprzednio 1/3 szklanki. Zagotować, wsypać kawę, wymieszać i odstawić żeby kawa dobrze się zaparzyła. Tak przygotowaną kawę ponownie zagotować z dodatkiem cukru. Z pozostałą ilością mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się kawy i mieszając gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Przelać do pucharków, ozdobić ulubionymi dodatkami: bezami, owocami, miętą lub bakaliami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz