niedziela, 7 sierpnia 2016

Schab w pomarańczach



Tradycyjnie pieczony schab z czasem może się znudzić, nawet i nam. Chcąc przełamać nudę próbujemy nowych smaków. Tym razem polski schab z południowymi pomarańczami. Razem tworzą zgrany ciekawy duet smakowy.



Składniki:


1 kg schabu bez kości
4 pomarańcze
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżki papryki ostrej mielonej
½ łyżeczki oregano
3 łyżki oliwy
sól
pieprz 
majeranek


Mięso umyć, osuszyć a następnie natrzeć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Oliwę rozgrzać na patelni i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować sos: pomarańcze sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę a ze wszystkich wycisnąć sok. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do rondla wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę z pomarańczy, czosnek roztarty z ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, papryka i oregano. Sos zagotować. Mięso polać sosem i piec około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz