sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto z buraczkami


Ciasto z marchewką - było już, ciasto ze szpinakiem też, nadszedł czas na ciasto z buraczkiem ćwikłowym. Okazuje się bardzo dobrym pomysłem, a obecność buraczka nadaje mu niesamowity kolor. Ciasto, z ręką na sercu, jest godne polecenia.
 


Składniki:

30 dag buraków
6 jajek
1 cytryna
25 dag cukru
5 dag masła
2 kisiele wiśniowe
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia.



Buraki umyć i gotować przez 30 minut. Obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zmiksować ze startą skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać zimne masło. Wymieszać z burakami, kisielami w proszku i proszkiem do pieczenia oraz mąką. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.














2 komentarze: