wtorek, 9 sierpnia 2016

Torcik meksykański


Ten torcik jest mało urodzinowy, chociaż jako ciepła przystawka spełniłby swoją funkcję. Bo żeby świeczki na nim dmuchać to już niekoniecznie, chociaż jakby się uparł. Bardzo smaczne danie z pogranicza fast-food, ale dużo zdrowsze i ciekawiej podane. My lubimy takie eksperymenty kulinarne, a Wy??


Składniki:

6 tortilli (wielkość zależy od średnicy tortownicy)
300 g sera żółtego
papryka czerwona
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
150 g groszku zielonego mrożonego
1 cebula czerwona
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego
5 łyżeczek koncentrat pomidorowy
papryka słodka
papryka ostra


Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Groszek rozmrozić. Na jednej patelni podsmażyć mięso mielone. Gdy mięso będzie dobre dodać koncentrat pomidorowy, doprawić vegetą.
W tym samym czasie na drugiej patelni zeszklić cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Paprykę wraz z cebulą przełożyć do mięsa, dodać zielony groszek i smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę – zdjąć z ognia. Całość doprawić do smaku. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Tortownicę posmarować masłem, na spód położyć 2 tortille. Następnie wyłożyć 1/3 farszu i posypać 1/3 startego sera. Postępować tak z kolejnymi dwoma warstwami. Całość zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu warto, żeby torcik postał co najmniej pół godziny, wtedy będzie się łatwiej kroił. 









2 komentarze: