niedziela, 21 sierpnia 2016

Zemsta teściowej



Dlaczego "zemsta teściowej" nie mamy bladego pojęcia. Ciacho jest mega pyszne i z zemstą nam się wcale nie kojarzy. Chyba że teściowa schowała wiśnie tak jak u nas na zdjęciu z produktami. Ale na szczęście się znalazły i mogliśmy zrobić to wspaniałe ciasto. 


Składniki:


Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek (białka zostają na bezę)
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie się ono lepiło, ale tak ma być. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i piec około 30 minut w 180 stopniach.

Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 małe opakowanie płatków migdałowych


Ubić pianę z białek  dodać cukier. Drugie ciasto wyłożyć na blachę, na ciasto wyłożyć pianę i posypać płatkami migdałów. Piec około 30-35 minut w 160 stopniach.

Dodatkowo:
2 galaretki wiśniowe
1 szklanka soku wiśniowego
1,5 szklanki wody
wiśnie z soku (ilość wedle uznania)
500 ml śmietany 30 %
3 śmietan fixy


Przygotowane galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, dodać sok z wiśni, wymieszać. Odstawić do stężenia. Śmietanę ubić, pod koniec dodać śmietan fixy. Jak galaretka będzie już tężeć to należy zaczynać przekładać ciasto: Ciasto kruche - galaretka do której dodajemy wiśnie - bita śmietana - ciasto z bezą i migdałami. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz