czwartek, 4 sierpnia 2016

Kisiel marchewkowy-pomarańczowy


Takie desery kojarzą się nam z dzieciństwem, z pobytem w placówce typu żłobek czy przedszkole. Powróciliśmy do tych miejsc chociażby za pomocą smaków. Lekki, pyszny i delikatny kisiel marchewkowo-pomarańczowy to jest to.


Składniki:

150 ml soku pomarańczowego
100 g marchewki 
30 g cukru
17 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki wody


Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do garnuszka wlać sok, wrzucić startą marchew i cukier gotować około 5 minut. Z wody i maki sporządzić zawiesinę, dodać do garnuszka i mieszać aż zgęstnieje. Przełożyć do pucharków, schłodzić.












2 komentarze:

  1. Świetny przepis :)
    Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/03/makaron-penne-z-bobem-i-ricotta/

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło nam. Przepis inspirowany zadaniami egzaminacyjnymi, tak to już w szkole bywa :)

    OdpowiedzUsuń