środa, 17 sierpnia 2016

Zupa z cukinią, kukurydzą i mielonym mięsem


Mielone mięso niekoniecznie nadaje się tylko do sporządzania drugich dań czy zakąsek. Okazuje się, że jest doskonałym składnikiem głównym w zupie, która pełna jest warzyw, przypraw i ziół.


Składniki:

1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
400 g mielonego mięsa
2,5 litra bulionu
sól
pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
500 g ziemniaków
1 mała puszka kukurydzy
1 mała cukinia
1 pomidor
1/3 szklanki kaszy jaglanej 
gałązka szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki


W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek. Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i smażyć przez 1-2 minuty. Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion. Zagotować. Dodać suchą kaszę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Podawać gorącą. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz