wtorek, 26 stycznia 2016

Zupa prowansalska



Prowansja to kraina historyczna w południowo-wschodniej Francji nad Morzem Śródziemnym, w pasie Lazurowego Wybrzeża. Nie wiemy co nasza zupa ma z nią wspólnego, ale czy to ważne?? Mocno pomidorowa z dodatkiem bazylii i czosnkową grzanką smakuje wyśmienicie. 


Składniki:


1 korpus drobiowy
5 łyżek oliwy z oliwek
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku + 1 do natarcia grzanek
600 g ziemniaków
600 g pomidorów
pęczek bazylii
bagietka
sól
pieprz


Korpus umyć wrzucić do garnka z zimną woda i gotować wywar szumując go. Oliwę rozgrzać w garnku wrzucić na nią drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek, obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę pomidory ,ziemniaki pokrojone w kostkę i połowę posiekanej bazylii. Chwilę razem podsmażać ,doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość zalać wywarem gotowanym na korpusie ,tyle by pokrył on warzywa. Dodajemy mięso z korpusu. Doprowadzamy do wrzenia ,zmniejszyć płomień na minimum i gotować 1,5 godziny pod przykryciem. Bagietkę pokroić na kromki, podpiec 10 min w temperaturze 180°C. Grzanki natrzeć czosnkiem, rozłożyć na talerze i zalać przygotowaną zupą, posypać posiekana bazylią.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz