Cukinia zapiekana w cieście z mandarynkową nutą
Niby wszystko to znamy, bo i zapiekankę cukiniową i mandarynki, ale w połączeniu to jeszcze nie jedliśmy. Oczywiście jak to Kulinarni musieliśmy spróbować, no i okazało się strzałem w dziesiątkę: fajna konsystencja, wygląd, a przede wszystkim smak serowo-mandarynkowy. No po prostu rewelacja, musicie koniecznie spróbować. Przepis nie jest nasz pochodzi z bloga amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com
Składniki:
600 g cukinii
150 g mąki pszennej
50 g tartego parmezanu
1 jajko
2 łyżki soku z mandarynek
200 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
masło do wysmarowania formy
Mąkę wsypać do dużej miski, wbić jajko. Dodać wodę, sok wyciśnięty z mandarynek, szczyptę cukru i sól. Zmiksować ciasto.
Cukinie opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie półplasterki. Oprószyć solą i dowolnymi ziołami. Pokrojone warzywa przełożyć do misy z ciastem. Dodać starty parmezan i całość wymieszać łyżką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczonego masłem i wstawić do gorącego piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40-45 minut do zrumienienia.
Dziękuję za wprowadzone zmiany i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRównież dziękujemy i przepraszamy
Usuń