wtorek, 19 stycznia 2016

Słoneczny kurczak


Kurczak słoneczny, bo na prawdę bije od niego blask na talerzu. Nie tylko powala smakiem, ale również aromatem. Natomiast wykonanie jego jest bardzo specyficzne, bo jeszcze nigdy nie gotowaliśmy przez godzinę kurczaka w krowim mleku.


Składniki:

2 udka z kurczaka
1/2 l mleka 3,2%
3 łyżki masła
1,5 łyżeczki curry
goździki
2 łyżki mąki
łyżeczka kurkumy
ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Udka umyć, oczyścić i zalać w garnku mlekiem, tak aby były przykryte. Dodać łyżkę masła, łyżeczkę soli, goździki, łyżeczkę curry i czosnek i gotować ok. godziny. Mięso wyjąć i lekko ostudzić. 
Mąkę wymieszać z kurkumą, resztą curry i 1/4 łyżeczki soli. Dokładnie obtoczyć udka w panierce i lekko obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz