niedziela, 24 stycznia 2016

Selerowe placuszki



Niektórzy z nas selera nie lubią przez intensywny smak i specyficzny zapach, ale połączywszy go z ciekawymi innymi składnikami, które nadają mu nieco inny charakter okazuje się być jak najbardziej zjadliwy, a nawet smaczny. Polecamy przemycać selera w formie tych oto placuszków małym i dużym, a na pewno im zasmakują.

Składniki:

1 duży seler
50 g łuskanych ziaren słonecznika 
1 marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej 
1 cebula
natka pietruszki 
sól
pieprz
olej do smażenia 


Przeprowadzić obróbkę wstępną selera i marchewki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie smażyć na niewielkiej ilości oleju aż do odparowania wody. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i zeszklić. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ostudzone składniki wymieszać, dodać jajko, mąkę, posiekana natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju za pomocą łyżki formować niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz