niedziela, 31 stycznia 2016

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym


Kurczak to bardzo wdzięczny temat do dotowania. Dlatego często korzystamy z jego dobrodziejstwa, dzisiaj polecamy kurczaka w delikatnym sosie czosnkowym. Doskonale sprawdzi się na szybki obiad i przypadnie domownikom do gustu.


Składniki:

500 g filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody 
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru



Filety umyć, osuszyć i pokroić kroimy na mniejsze kotlety, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto. Do ciasta przełożyć filety i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypać koperek i wymieszać. Mięso podawać z sosem czosnkowym.












2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. He he my też gustujemy w takim rodzaju mięsa co zresztą widać w naszych postach

      Usuń