Kolorowy kurczak
Kolorowy kurczak nie tylko z nazwy, ale również faktycznie kolorów w tym daniu jest kilka. A smak jeden i to doskonały, a przynajmniej dla nas. Czyżby i dla Was też??
Składniki:
15 pieczarek
1,5 papryki czerwonej
1 brokuł
1 duża cebula biała
3 ząbki czosnku
1 marchewka
500 g dyni lub kabaczka
2 piersi z kurczaka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czubricy czerwonej
Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowania warzyw.
Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek. Wyłożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w słupki marchewkę oraz dynię lub kabaczka (bez pestek), pokrojoną w kostkę. Całość podsmażać około 7 minut. Dodać do cebuli. Pokrojone w ćwiartki pieczarki smażyć i podsmażone dodać do garnka. Kurczaka podsmażyć i podsmażonego połączyć z warzywami. Brokuły gotować max 4 min, ostudzić i wrzucić do pozostałych warzyw. Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Potrawę wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz czubricą. Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz