piątek, 29 stycznia 2016

Obwarzanki drożdżowe


My lubimy takie słodkości, pachnące drożdżami i smażonym ciastem. Polecamy szczególnie na tłusty czwartek tym, którzy przetestowali milion przepisów na pączki i nigdy nie wyszły takie jak trzeba. A żeby nie kupować sztucznych pączusiów polecamy wykonać te proste i niezwykle smaczne obwarzanki.

Składniki:

6 szkl mąki
5 jajek
2 szkl mleka
70 g drożdży
½ kostki margaryny
½ szkl cukru pudru
2 łyżki śmietany
2 łyżki octu


Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1 szklanką letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka zmiksowane z cukrem, rozczyn, mleko, śmietanę, wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i ocet, wyrobić ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciast podwoi swoją objętość, podzielić na części i rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm. Wyciąć kółka i i ze środka małym kieliszkiem mniejsze kółeczka. Pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz