środa, 13 stycznia 2016

Zupa lasagne



Lasagne (lazania) kojarzy się wszystkim z zapiekanym makaronem w postaci dużych płatów układanych na przemian z różnymi farszami przeważnie z mielonego mięsa. nam w zasadzie też, ale postanowiliśmy odtworzyć ten sam smak w postaci zupy. i udało nam się całkiem nieźle, bo w garnku nic nie zostało :).


Składniki:


500 g mięsa mielonego 
400 ml bulionu drobiowego
250 g makaronu tagliatelle  
1 duża marchewka
500 g przecieru pomidorowego
140 g koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki 
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
pieprz czarny
sól
100 g żółtego sera 
125 g mozzarelli
kilka listków świeżej bazylii


Cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć na małym ogniu. W międzyczasie obrać czosnek i zmiażdżyć. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek i mięso mielone. Podsmażać mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać startą na drobnych oczkach marchew, przecier pomidorowy, koncentrat i bulion. Dodać pozostałe składniki i wszystkie przyprawy. Zamieszać i gotować na małym ogniu około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i żółty ser zetrzeć na tarce. Zupę nalać do miseczek, wierzch posypać startym i udekorować bazylią.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz