poniedziałek, 18 stycznia 2016

Kartoflanka na mleku


Niby zwykła kartoflanka, ale wykonywana nieco inaczej, przez co jest inna w smaku, może bardziej intensywna w doznaniach. W każdym bądź razie jest to fajna alternatywa zupy, szybkiej, prostej, o zimowym aromacie i takim polskim tradycyjnym smaku kartofli, kminku, boczku i lekko delikatnym posmaku mlecznym.


Składniki:

1 l bulionu warzywnego
500 g boczku wędzonego
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 żółtka
1 łyżka oleju
kminek
sól
pieprz

Boczek, cebulę, ziemniaki pokroić w kostkę. Boczek smażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i cebulę. Chwilę razem smażyć, wrzucić ziemniaki, posypać kminkiem. Smażyć kilka minut, po czym zalać gorącym bulionem. Gotować do miękkości ziemniaków, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mleko zmieszać z mąką i żółtkami, zaprawić zupę, zagotować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz