piątek, 22 stycznia 2016

Sałatka z karczochami i serem camambert



Karczochy to w Polsce jeszcze mało znane warzywo, najczęściej można je kupić w wersji w puszce. A nie wiemy czy wiecie, że jest to bardzo niskokaloryczne warzywo - w 100 g zawiera tylko 47 kcal. Ale nie tylko dlatego powinno się je uwzględnić w diecie odchudzającej. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie.* 




Składniki:

1 ser Camembert
8 serc karczochów z puszki
1/2 opakowania roszponki 
1/2 czerwonej cebuli
6 suszonych pomidorów
4 łyżeczki kaparów
2 kromki ciemnego pieczywa tostowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz 



Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w miskach do sałaty. Na roszponkę ułożyć pokrojone na cztery części karczochy, paski pomidorów, krążki cebuli, kapary oraz pokrojony w kostkę camembert. Doprawić całość solą oraz pieprzem. Pieczywo tostowe pokroić w kostkę skropić oliwą i wstawić na chwilę do piekarnika. 
Wymieszać musztardę , oliwę, sok z cytryny oraz miód. Skropić sosem sałatkę i posypać grzankami. 











*http://www.poradnikzdrowie.pl

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie...idzie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszamy i prosimy o opinię czy smakowało

      Usuń