czwartek, 28 stycznia 2016

Gniazdka czyli hiszpańskie pączki


Gniazdka które możemy kupić w dostępnych nam cukierniach są smaczne, ale niezwykle nasączone tłuszczem. Nasze są nie tylko smaczne, ale chrupiące i długo utrzymują świeżość, warunek jest jeden - masło do ciasta parzonego, a nie jakieś podróbkowe miksy. I to najlepiej masło lokalne z OSM Krasnystaw ;)

Składniki na około 30 sztuk:

300 g maki
150 g masła
375 ml wody
6 jaj
1 litr oleju
szczypta soli
cukier puder do posypania


Wodę z masłem i solą zagotować, gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, wsypać mąkę i energicznie mieszać około 3-4 minuty. Ostudzić, a następnie wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszać, można łyżka lub mikserem. Olej rozgrzać w garnku z dużym dnem. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać na pocięty papier do pieczenia (5x5 cm), formując okręgi. Kłaść na rozgrzany olej, papierem do góry. Papierki powinny się odkleić lub należny im pomóc*. Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć i osączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub swoją ulubiona polewą lub lukrem. 



* najlepiej jest wyciąć 8 papierków i wykorzystywać je do wysmażenia przygotowanej porcji ciasta
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz