sobota, 2 stycznia 2016

Owsianka z kaki i orzechami


Kolejna odsłona owsianki, która tak znienawidzona w dzieciństwie teraz przechodzi renesans, bo gluten jest "be" ;) Dzisiaj dodatkami są orzechy, migdały i owoc kaki, czyli persymona lub też hurma wschodnia, owoc pochodzący z Chin, wyglądem przypominający pomidor, ale w smaku zupełnie inny. Polecamy spróbować z naszą owsianką.
 

Składniki:


1 owoc kaki
4 łyżki płatków owsianych
1 szkl mleka
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka brązowego cukru
1 garstka orzechów nerkowca
1 garstka orzechów laskowych
6 orzechów brazylijskich


Płatki wsypać do garnuszka, zalać mlekiem. Dodać siemię lniane i cukier. Kaki umyć obrać i pokroić na kawałki. Połowę wrzucić do owsianki. Całość gotować na małym ogniu aż będzie gęsta. Orzechy drobno posiekać i dodać pod koniec gotowania. Gdy owsianka będzie gotowa przełożyć ją do miseczki i udekorować pozostałą częścią kaki. 








2 komentarze:

  1. Owsianka zawsze i wszędzie. A taka to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzamy się w 100%. Również uwielbiamy owsianki

    OdpowiedzUsuń