sobota, 23 stycznia 2016

Udka pieczone w pomidorowo-paprykowym sosie



Kolejna propozycja kulinarnych na soczyste pyszne udka. Lekko pikantny sos i delikatne mięso doskonale się komponują. Potrawa niezbyt skomplikowana a może się stać popisowym daniem niejednej początkującej pani domu. 



Składniki:


4 udka kurczaka
350 g  passaty pomidorowej z cebulą i bazylią
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 czerwona cebula
1 papryczka chili 
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
kilka listków bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
łyżka masła


Do naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube paski papryki.  Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii. 















2 komentarze: