Udka pieczone w pomidorowo-paprykowym sosie



Kolejna propozycja kulinarnych na soczyste pyszne udka. Lekko pikantny sos i delikatne mięso doskonale się komponują. Potrawa niezbyt skomplikowana a może się stać popisowym daniem niejednej początkującej pani domu. 



Składniki:


4 udka kurczaka
350 g  passaty pomidorowej z cebulą i bazylią
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 czerwona cebula
1 papryczka chili 
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
kilka listków bazylii
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
łyżka masła


Do naczynia żaroodpornego wlać passatę. Czosnek cebulę i chili pokroić w plastry. Dodać do passaty, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, miodem i sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w grube pasy. Na patelni z łyżką oliwy podsmażyć przez 3 minuty grube paski papryki.  Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii. 















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty