sobota, 9 stycznia 2016

Kasztany ziemniaczane


Niby kluseczki, a jednak nie do końca, bo obsmażane w głębokim tłuszczu, niby obsmażane ziemniaczki, ale z miętych i przerobionych kartofelków. To Ci dopiero zagadka??? Przedstawiamy Wam przepis na ziemniaczane kasztany jako dodatek skrobiowy do dań głównych. Ich produkcja jest odrobinę czasochłonna, ale nie mniej ich smak rekompensuje trud pracy w nie włożonych.
 

Składniki:


70 dkg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia


Ziemne, ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki. Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczać w bułce tartej. Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony. Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Można również kuleczki wcześniej ugotować i dodać odrobinę oleju (aby podczas smażenia nie pryskały) i tak przygotowane smażyć w głębokim oleju.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz