niedziela, 17 stycznia 2016

Calzone - włoski pieróg


Calzone jest potrawą kuchni włoskiej, jest to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. Nadzienie mogą stanowić tradycyjne składniki do pizzy lub te, które akurat znalazły się w naszej lodówce i wydaje nam się, że będą pasowały. My dzisiaj proponujemy iście włoskie nadzienie: szynka długo dojrzewająca, sera i rukola, ale równie dobrze sprawdzą pieczarki, szynka, kukurydza czy mozzarella. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.


Składniki na 4 porcje:

 Ciasto:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
5 g drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
250 ml ciepłego mleka
kasza manna do posypania

Farsz:
12 plastrów szynki długo dojrzewającej
dobry ser typu feta
ser kozi
opakowanie rukoli
2 papryki
8 łyżek przecieru pomidorowego
sól, pieprz 
jajo do posmarowania

Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto jak na pizze. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Wyrobić i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm i podsypać kaszą manna dzięki temu ciasto będzie bardzo chrupiące. Posmarować 2 łyżkami przecieru pomidorowego wymieszanego z pieprzem i odrobiną soli pozostawiając 1cm od brzegu. Ułożyć po 3 plastry szynki, posypać rozdrobnionymi serami i pokrojoną w kostkę papryką, przykryć rukolą i złożyć jak pieroga, dokładnie zawijając brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200º C na około 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dobrą oliwą.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz