Zupa krem z pieczarek
Zupy kremy stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, względów jest kilka: nie są zupami skomplikowanymi, mają fajną teksturę i można je doprawić swoimi ulubionymi przyprawami, troszkę na ostro, troszkę pójść w zioła. Trzeba szukać swoich smaków i nimi podążać. My dzisiaj proponujemy pieczarkowy krem, bardzo smaczny i delikatny.
Składniki:
1 cebula
½ kg pieczarek
ok. 600 ml bulionu
sól, pieprz
natka pietruszki
tymianek
½ szklanki słodkiej śmietanki
masło do smażenia
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle aż zmięknie. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i przesmażać jakieś 5-8 minut.
Pieczarki zalać bulionem, dodać pieprz, sól i tymianek, gotować około kwadransa. Lekko przestudzoną zupę zmiksować dodać śmietankę, posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz