Żeberka a'la Amaro
Szef Amaro jest powszechnie znany z wykwintnych i wyrafinowanych potraw. Zmierzyliśmy się z tym oto przepisem w niewielkiej modyfikacji, bo nie mogliśmy dostać syropu z winogron. Jak najbardziej jesteśmy zadowoleni z rezultatu, ale bardzo ważne jest marynowanie tychże żeberek, bo okażą się bez smaku.
Składniki:
800 g żeberek wieprzowych
1/2 filiżanki syropu z pomarańczy
1/4 filiżanki octu balsamicznego
1 filiżanka soku z pomarańczy
sól
pieprz
4 ziemniaki
4 jabłka
1 czerwona cebula
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wymieszać ze sobą syrop pomarańczowy, ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, dodać pieprz i sól. Nasmarować marynatą żeberka i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso do blaszki lub naczynia żaroodpornego podlać marynatą i piec pod przykryciem około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze cząstki. Po godzinie pieczenia żeberka odkryć dodać cebulę, jabłka i ziemniaki delikatnie przemieszać i piec razem przez jeszcze godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz