Postaw na zawód - Kucharz i Technik żywienia i usług gastronomicznych
19 maja mieliśmy przyjemność gościć w naszych skromnych progach przemiłych gości. Pracownie gastronomiczną odwiedzili gimnazjaliści którzy wiążą swoja przyszłość z zawodem kucharz lub technik żywienia i usług gastronomicznych.
Gimnazjaliści zwiedzili naszą pracownię i zobaczyli maszyny i urządzenia na których pracujemy. Nasi goście wraz z uczniami klasy 2tz mieli okazję robić pyszne rurki z kremem z naszego przepisu. Ale zanim przystąpili do właściwej pracy sami przygotowali formy do rurek. Było wesoło i zabawnie, zwłaszcza przy wałkowaniu czy nawijaniu rurek na formy. Finalny produkt wyszedł bardzo smaczny, co widać po minach zadowolonych gimnazjalistów, wszystko z talerzyków zniknęło w oka mgnieniu. Mamy nadzieję, że w tym samym gronie spotkamy się we wrześniu już wtedy w białych fartuszkach. Gimnazjalistom pomagali uczniowie klasy drugiej: Aleksandra Furgała, Iwona Król, Szymon Demczuk, Przemysław Solan. Nauczyciele: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas.
A dla tych którzy są niezdecydowanych PRZYPOMINAMY:
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód stworzony dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem, przygotowuje do świadczenia szeroko pojętych usług gastronomicznych. Rynek usług gastronomicznych rozwija się dynamicznie, dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych. To zawód, który daje możliwość rozwoju zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę zawodową w kraju i za granicą. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
Zatrudnienie:
• Zakłady żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.)
• Instytucje zajmujące się obrotem żywnością,
• Służba zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale)
• Organizacje ochrony konsumenta,
• Instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności
• Placówki prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
• Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Drogi kandydacie w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie:
• Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą wiedzę teoretyczną i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
• Zajęcia praktyczne, odbywają się raz w tygodniu w doskonale wyposażonej pracowni. Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie kucharz uczniowie zdają w swojej pracowni czyli w dobrze znanych sobie warunkach.
• Ponadto w naszej szkole ucząc się na kierunku kucharz, odbędziesz praktykę zawodową w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą (w minionym roku szkolnym była to Sycylia).
• Nasi uczniowie i absolwenci mają możliwość odbywania praktyk i staży w ramach programów międzynarodowych takich jak ERAZMUS.
• Wraz ze starszymi kolegami oraz nauczycielami przedmiotów gastronomicznych masz możliwość prowadzenia i redagowania bloga kulinarnego
• Będziesz mógł brać udział w warsztatach i szkoleniach gastronomicznych, konkursach tematycznych i olimpiadach oraz pokazach gastronomicznych.
• W ramach projektów unijnych będziesz mógł zdobyć dodatkowe uprawnienia takie jak cukiernik czy barista.
Okres nauki: 4 lata.
W programie nauczania są przedmioty ogólnokształcące oraz blok przedmiotów zawodowych.
Zawód Technik żywienia i usług gastronomicznych składa się z dwóch kwalifikacji:
TG.7 Sporządzanie potraw i napojów (egzamin - II semestr klasa 3)
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych (egzamin - I semestr klasa 4).
Absolwent zostanie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
• sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
• planowania i oceny żywienia;
• organizowania produkcji gastronomicznej;
• planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.
Po zaliczeniu wszystkich kwalifikacji absolwent uzyskuje dyplom honorowany w krajach Unii Europejskiej.
Komentarze
Prześlij komentarz