czwartek, 18 maja 2017

Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i szpinakiem


Jak się okazuje nie tylko fryzjerzy mają coś do powiedzenia w sprawach warkoczy. My lubimy je zaplatać z ciasta francuskiego, szczególnie z pysznymi dodatkami w środku. Dziś zaplatamy z kurczakiem i szpinakiem ;)





Składniki:


1 opakowanie ciasta francuskiego
1 filet z kurczaka
2 garści świeżego szpinaku
ser typu feta
sól
pieprz
oregano
1 jajko do posmarowania


Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na złoty kolor. Rozłożyć ciasto francuskie i na środek położyć szpinak, ser Feta, a następnie usmażonego kurczaka. Po bokach zostawić miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu naciąć paski. Ważne jest, żeby paski po obu stronach były nacięte w takiej samej ilości i w równej odległości. Następnie składać warkocz, nakładając naprzemiennie paski z obu stron jeden na drugi. Warkocz posmarować  roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz