środa, 10 maja 2017

Zaskwarzana zupa z kluskami spod pachy


Są takie zupy, których smak pamięta się z dzieciństwa i to jest właśnie taka zupa. Starsi nasi czytelnicy zapewne jedli kiedyś taką zupę, a jeżeli nie jedli to koniecznie muszą zrobić i spróbować. Składników niewiele, pracy jak na lekarstwo, a smak specyficzny i taki nasz wschodni.
 

Składniki: 


5 ziemniaków
marchew
cebula
3 łyżki smalcu ze skwarkami
300 g mąki
jajo
ziele angielskie
liście laurowe
sól, pieprz


Wodę w garnku zagotować, dodać ziele i liść laurowy, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę dodać do wody, gotować do miękkości. Z mąki, jaja i odrobiny wody zagnieść ciasto - twardsze niż na pierogi. Do gotującej się zupy rwać kawałki ciasta i chwilkę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, można posypać natką pietruszki lub koperkiem. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na smalcu. Zupę podawać z łyżką cebulki i skwarkami.
















1 komentarz: