Kokosowe markizy Magdy i Edyty
Dziewczyny z klasy pierwszej ZSZ dzisiaj poszalały i wykombinowały nam markizy kokosowe przekładane masą z kaszy manny i dżemem wiśniowym. Wyszły obłędne, brawa dla dziewczyn, naprawdę widzimy przed nimi świetlaną przyszłość w kuchni ;)
Składniki:
125 g margaryny
1 jajko
¾ szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl mleka
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl wiórków kokosowych
1 szkl błyskawicznych płatków owsianych
dżem wiśniowy do przełożenia
½ szkl kaszy manny
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i połowę cukru waniliowego, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Mleko zagotować z kaszą manną i resztą cukru waniliowego na gęstą masę i odstawić do ostygnięcia.
Połowę ciasteczka smarować dżemem a połowę masą z kaszy manny. Przykryć drugim ciasteczkiem.
Wyśmienicie! ;-)
OdpowiedzUsuń