niedziela, 28 maja 2017

Tymiankowe naleśniki Weroniki


Tymiankowy szlak jest niedaleko Krasnegostawu w Fajsławicach - to królestwo aromatu, ziół, mieszanek ziołowych do potraw. Poszliśmy dzisiaj tym tropem i zrobiliśmy namiastkę tegoż miejsca w postaci aromatycznych tymiankowych naleśników. I nie o nadzieniu tutaj mowa, ale o cieniutkich naleśnikach z dużą zawartością tymianku, dzięki czemu jego aromat jest dosłownie wszędzie. Plus do tego nadzienie serowo-jarzynowe i super obiad mamy gotowy.


Składniki:

1 1/5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
2 szklanki mleka
2 garści świeżego tymianku
masło, do smażenia

Nadzienie :
brokuł
marchewka 

Sos serowy :
250 ml śmietanki 30%
100 g serka topionego śmietankowego
garść startego żółtego sera 
pieprz 
sól


Rozkłócić jajka w mleku, dodać posiekany tymianek. Następnie dodać mąkę, sól i zmiksować wszystko na gładką masę. Smażyć na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. Przeprowadzić obróbkę wstępna warzyw. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze. Do rondelka wlać śmietanę. Doprowadzić do lekkiego wrzenia i wrzucić sery. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na naleśniku układać ugotowane warzywa, polać sosem i zwijać w dowolny sposób. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz