wtorek, 9 maja 2017

Sałatka z kiełkami i rzodkiweką



Zdrowa, kolorowa i chrupiąca sałatka, to coś co bardzo lubimy a zwłaszcza nasze sorki. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno miłośnicy kiełków, orzeszków jak i rzodkiewki. Do tego lekko orientalny sos, podawany nieco inaczej i nasi goście zajadają aż im się uszy ruszają. 

Składniki:


200 g dowolnych kiełków
4 cebulki dymki
½ ogórka
8 rzodkiewek
4 łyżki orzeszków ziemnych
2 jajka

Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu winnego
sól
pieprz


Jajka ugotować na twardo. Dymkę drobno pokroić razem ze szczypiorkiem. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w plasterki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Przygotować trzy miseczki w których sałatka będzie podawana. Sos rozdzielić równo do każdej miseczki. W dużej salaterce wymieszać kiełki, dymkę, ogórka, rzodkiewkę i orzechy. Przełożyć do miseczek. Na wierzchu każdej porcji ułożyć ćwiartki jajka. 












1 komentarz: