środa, 3 maja 2017

Muffinki jabłkowo-kajmakowe



Jabłka i masa krówkowa to jest to co małe i duże tygrysy lubią najbardziej. A jeszcze gdy podamy je w postaci małych, pachnących muffinek, otoczonych kolorowymi papilotkami, niejedna mała buźka uśmiechnie się od ucha do ucha.   



Składniki: (12 muffinek)

240 ml mleka
100 g masła, rozpuszczonego
2 duże jajka
85 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jabłka
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
szczypta cynamonu
około 3 – 4 łyżek masy kajmakowej plus trochę do posmarowania 


Mleko, masło, jajka oraz cukier wymieszać dokładnie, odstawić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Zrobić w środku wgłębienie i wlać wymieszane mokre składniki. Zamieszać krótko łyżką. Dodać pokrojone jabłka oraz kajmak i jeszcze raz szybko wszystko wymieszać. Kajmak nie musi być dokładnie rozprowadzony w cieście, a raczej tworzyć w nim smugi.
Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, nakładając ciasta do mniej więcej 2/3 wysokości zagłębień. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec przez około 25 – 30 minut, aż wyrosną i się zarumienią. 
Upieczone muffiny przełożyć na kratkę do studzenia. Jeszcze ciepłe posmarować po wierzchu odrobiną kajmaku. 











2 komentarze: