wtorek, 16 maja 2017

Surówka z białej rzodkwi i ogórka


Jeżeli ktoś z Was ma dość surówki z kapusty pekińskiej, białej lub czerwonej to jest to propozycja dla niego. Lekka, świeża, ostra, idealna do dań mięsnych, ubogaca je i nadaje charakteru. A biała rzodkiew to bardzo niedoceniane i zapomniane warzywo, więc wróćmy do korzeni, dosłownie i w przenośni.


Składniki:

1 średni ogórek
1 łyżeczka soli
1 biała rzodkiew
szczypiorek

Sos:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki cukru
sól


Ogórka obrać i pokroić w cienkie plasterki, posypać solą i pozostawić na 20 minut. Następnie starannie odcedzić. Białą rzodkiew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać w salaterce. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Polać warzywa sosem i starannie wymieszać. Od razu podawać. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz