Kulki drobiowe z pieczarką


Prawie jak kule armatnie... nie, nie, nic nie urywają, ale smak ich jest powalający. Świetnie smakują, oryginalnie wyglądają, szczególnie po przekrojeniu. No po prostu kulinarna rewelacja. Nic tylko biec do sklepu po składniki, robić i serwować swoim bliskim. Nikt się nie oprze tej wystrzałowej propozycji.


Składniki:

0,75 kg piersi z indyka lub z kurczaka
małe marynowane pieczarki
1 jajko
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia


Mięso zmielić, dodać jajko, sól i pieprz. Wsypać 4 łyżeczki bułki tartej. Wyrobić dokładnie na gładką masę. Nabrać łyżkę masę, spłaszczyć na placuszek, położyć pieczarkę i mokrymi dłońmi formować kulkę. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony.











Komentarze

Popularne posty