środa, 17 maja 2017

Ciasteczkowe kiwi Moniki


Monika to taka dziewczyna, która czym się nie zajmie to wychodzą cuda-wianki. I tak było tym razem, motywem przewodnim zajęć były drobne ciasteczka. Jak się okazało Monika trafiła w punkt ze swoimi ciasteczkami imitującymi owoc kiwi. Trochę z nimi zachodu jest, ale efekt piękny i smaczny. Tylko szkoda,że to ostatni rok w naszej szkole Moniki..


Składniki:


200 g mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
120 g masła
1 jajko
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki maku
1 łyżka skórki z cytryny
1-2 łyżki miodu
zielony barwnik spożywczy

Z mąki pszennej i ziemniaczanej, masła, jajka, cukru pudru, skórki z cytryny zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić  na 3 części. Jedna duża, druga mniejsza i 3 bardzo mała. Do największej części dodać kakao, a do średniej zielony barwnik spożywczy.
Z najmniejszej części ciasta uformować niewielki wałeczek. Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt. Na zielonym cieście ułożyć wałeczek z ciasta i zlepić brzegi zielonego ciasta. (Można odstawić do lodówki aby wałek lekko stwardniał). Kakaowe ciasto rozwałkować również na prostokąt, na środku ułożyć wałek z ciasta zielonego i zlepić brzegi lekko rolując ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1h, aby lekko stwardniało.
Schłodzony wałek z ciasta pokroić ostrym nożem na plasterki o szerokości 1 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok. 20-30 minut w 180⁰.
Upieczone ciasteczka ostudzić. Każde ciasteczko smarować cienką warstwą miodu i posypać makiem, imitującym ziarenka w kiwi.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz