środa, 24 maja 2017

Piaskowa baba z rabarbarem



Baby i babki to nie tylko Wielkanoc, ale u nas przez cały rok. W maju z rabarbarem, w czerwcu z truskawkami, w lipcu z czereśniami itd. Mamy maj więc pyszna, puszysta piaskowa baba z rabarbarem. Popijana kompotem z rabarbaru najlepiej przy krzaku rabarbaru. Chociaż my niestety takich przy szkole nie mamy.  



Składniki:


4 łodygi rabarbaru
4 jajka
2 szkl mąki pszennej 
1 szkl cukru
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
cukier puder


Margarynę utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku. Miksować aby uzyskać jednolite ciasto. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 3 cm kawałki. Ciasto przelać do formy babki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wyłożyć kawałki rabarbaru na wierzch ciasta. Piec babkę w temperaturze 175 stopni przez około 50 -55 minut. Posypać cukrem pudrem. 











1 komentarz: