piątek, 26 maja 2017

Dietetyczne ciasto z jogurtem i brzoskwiniami


Dietetyczne ciasto brzoskwiniowe, a do tego błyskawiczne.. nie nie nie łudźcie się nie jest to ciasto z tzw."papierka", ale poza wymieszaniem wszystkich składników drewnianą łyżką i upieczeniem, w zasadzie nic Was nie obchodzi. No oczywiście poza zjedzeniem lekkiego, aczkolwiek wilgotnego ciacha ☺❤


Składniki:

300 g mąki
150 g płatków owsianych błyskawicznych 
100 g cukru trzcinowego 
150 ml oleju 
3 jajka
500 g jogurtu brzoskwiniowego
15 g proszku do pieczenia
4 połówki brzoskwiń z zalewy

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać łyżką. Następnie dodać jogurt, olej i jajka. Wymieszać łyżką drewnianą tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Wyrównać powierzchnie. Brzoskwinie dobrze osączyć z syropu, pokroić w plastry i poukładać na cieście.
Wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i piec około godziny. Ciasto jest lekko wilgotne w środku. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz