Dietetyczne ciasto z jogurtem i brzoskwiniami
Dietetyczne ciasto brzoskwiniowe, a do tego błyskawiczne.. nie nie nie łudźcie się nie jest to ciasto z tzw."papierka", ale poza wymieszaniem wszystkich składników drewnianą łyżką i upieczeniem, w zasadzie nic Was nie obchodzi. No oczywiście poza zjedzeniem lekkiego, aczkolwiek wilgotnego ciacha ☺❤
Składniki:
300 g mąki
150 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g cukru trzcinowego
150 ml oleju
3 jajka
500 g jogurtu brzoskwiniowego
15 g proszku do pieczenia
4 połówki brzoskwiń z zalewy
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać łyżką. Następnie dodać jogurt, olej i jajka. Wymieszać łyżką drewnianą tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy ok.25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią ciasto. Wyrównać powierzchnie. Brzoskwinie dobrze osączyć z syropu, pokroić w plastry i poukładać na cieście.
Wstawić do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i piec około godziny. Ciasto jest lekko wilgotne w środku. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz