Ciastka kawowo-kokosowe
Nasze "kawusie" są doskonałe zarówno do kawy jak i do herbaty, przy czym tak proste, że zrobi je każdy nawet nie wprawiony cukiernik. Już sam aromat ciasteczek pobudza do działania, aż się chce żyć. Ciasteczka z gatunku "mogą poleżeć" tylko kto im da ;) Pozdrawiamy kawowych łakomczuchów.
Składniki:
3 żółtka
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
ok. 2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na zupełnie gładką masę, po czym dodać szczyptę soli, miękkie masło i kawę, ucierać do połączenia się składników. Wsypać 1,5 szklanki mąki i wiórki kokosowe, łyżką połączyć składniki, wyłożyć ciasto na stolnicę z resztą mąki i szybko zagnieść w jednolite (będzie bardzo miękkie i delikatne) ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę, po czym dzielić na równe kulki i lekko spłaszczać. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W środku każdego ciastka za pomocą wykałaczki zrobić dziurkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz