niedziela, 7 maja 2017

Vispipuuro - kasza manna po fińsku



Vispipuuro – słodki deser, kasza manna na mleku z jagodami, zazwyczaj brusznicami. To danie zarówno kuchni szwedzkiej jak i fińskiej. Kasza manna jest gotowana z jagodami i słodzikiem. Po ochłodzeniu, jest energicznie ubijana do uzyskania lekkiej konsystencji musu. Deser podaje się z mlekiem i cukrem. Inne używane owoce i jagody to żurawina, morele agrest i truskawki. My postanowiliśmy przygotować ten deser z naszą roztoczańską jagodą i wyszedł naprawdę smaczny. 


Składniki:


500 ml wody bądź mleka
80 ml kaszy manny
150 ml mrożonych jagód
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli

Do garnka wlać mleko, dodać kaszę mannę, sól i cukier. Gotować od czasu do czasu mieszając do zgęstnienia kaszy manny.
Wcześniej zmiksowane na gładką masę jagody dodać do gotującej się kaszy i jeszcze chwilę zostawić na ogniu. Ostudzić i ubijać mikserem, aż kaszka zrobi się puszysta.











2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I świetny smak, równie dobrze smakuje z truskawkami ale musimy na nie jeszcze trochę poczekać.

      Usuń