wtorek, 23 maja 2017

Muszle nadziewane szpinakiem i serami



Muszle nadziewane serami już kiedyś Wam prezentowaliśmy. Dziś trochę inna wersja tego dania. Inna bo dodajemy inne sery oraz uwielbiany przez nasz szpinak. Kolorystycznie i smakowo jest to dla nas jedno z bardziej lubianych dań bez mięsa. 


Składniki:

450 g szpinaku mrożonego w liściach 
250 g makaronu muszle 
250 g serka mascarpone
120 g sera feta
50 g parmezanu 
10-g sera pleśniowego typu Lazur
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 mała cebula
sól
pieprz 
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów 
¼ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oleju 

Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, aż się zeszkli. Dodać szpinak i smażyć my aż do całkowitego odparowania wody. Dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek. Następnie dodać pół opakowania serka mascarpone i mieszać aż się ładnie rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać starty na grubych oczkach tarki ser pleśniowy i pokrojona w kosteczkę fetę, oraz połowę startego parmezanu. Farsz wymieszać ewentualnie doprawić. 
Pomidory z puszki dokładnie zblendować, wlać do rondelka. Gdy się zagotuje dodać przyprawy. Do miseczki przełożyć pozostały serek mascarpone. Dolewać stopniowo sos pomidorowy po jednej łyżce stołowej. Powoli przy użyciu trzepaczki rozprowadzać serek w sosie. Tak zahartowany serek dodać  z powrotem do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia jak tylko się zagotuje.
Makaron ugotować al dente. Przelewamy zimną wodą. Na dno żaroodpornego naczynia wylać warstwę sosu. Nadziewać muszle i układać w sosie. Posypać startym parmezanem. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

j
k










1 komentarz: