czwartek, 4 maja 2017

Ciacho z akademika


Dlaczego "Ciacho z akademika", pewnie się zastanawiacie. A no dlatego, że przepis jest tak prosty, szybki, łatwy, że nawet w warunkach akademickich wyjdzie, bo naszym sorkom wychodziło... Także studenci i nie tylko do dzieła, niech tradycji stanie się zadość i Ciacho do akademika wróci.


Składniki:

Ciasto:
¾ szkl mąki pszennej
¼ szkl maki ziemniaczanej
¾ szkl cukru
6 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąkami oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C. Wystudzić

Masa:
1 masło lub margaryna 
3/4 szkl cukru
2 serki waniliowe
5-6 jabłek
1 galaretka cytrynowa 
2 galaretki do dekoracji


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem po chwili dodać serki waniliowe a następnie galaretkę cytrynowa i na końcu jabłka. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić. Na wierzch wyłożyć tężejące galaretki rozpuszczone w 0,7 l wody.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz