Wytrawne muffinki
Mamy kilka przepisów na muffinki na słodko z jabłkiem, masą kajmakową czy colą. Dziś proponujemy nieco inne dodatki na słono. Ta mała muffinka z kukurydzą i szynką to doskonała propozycja na kolację, ale również na przyjęcie w formie szwedzkiego stołu.
Składniki:
1 puszka kukurydzy
150 g szynki gotowanej
2 cebule
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
200 g sera żółtego
2 jajka
250 ml maślanki
75 ml oleju rzepakowego
Kukurydzę odsączyć na sicie. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przygotowane składniki wymieszać w misce z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, papryką w proszku i 125 g startego sera.
Jajka roztrzepać z maślanką i olejem rzepakowym. Dodać do mieszaniny i mieszać krótko łyżką, aż wszystkie składniki się połączą. Zagłębienia blachy na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem. Posypujemy pozostałym serem. Muffiny piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku mniej więcej przez 35 minut na złotożółty kolor. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia i podawać lekko ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz