poniedziałek, 13 marca 2017

Migdałowa owsianka


Kolejna odsłona owsianki tym razem migdałowej i kilka faktów na temat właściwości owsa. Składniki zawarte w tym zbożu obniżają poziom cholesterolu we krwi, usuwają złogi tłuszczu z naczyń krwionośnych i dostarczają hormonów niezbędnych do zachowania urody. dodatek migdałów nie tylko wzbogaca smak ale także łagodzi stres i koi nerwy. I po co biegać do apteki. 



Składniki:

50 g płatków owsianych
1 szklanka mleka
2 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
rodzynki


Mleko zagotować. Dodać płatki, migdały oraz szczyptę soli. Kiedy się zagotują, zmniejszyć ogień i gotować (ciągle mieszając) jeszcze około 20 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać cukier i rodzynki. Mieszać, aby owsianka się nie przypaliła. Podawać udekorowane płatkami migdałowymi i rodzynkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz